Barendrechtse lucht. Foto van Gertie.

Transformatie naar jouw authentieke zelf.Leven vanuit je authentieke zelf is echt voluit leven en jezelf toestaan je te uiten en te voelen wat je voelt. Neem het roer in handen en doe de dingen waar jij blij van wordt. Neem je eigen plek in op jouw unieke manier. 

Het betekent ook veel loslaten. Loslaten van verwachtingen van anderen en je daarnaar schikken. Loslaten van andermans mening en echt je eigen weg bewandelen.  

 

Wat is transformatie? 

Transformatie betekent letterlijk verandering. 

Als kind bestudeerde ik de eitjes van kikkers (kikkerdril genaamd), dat na verloop van tijd veranderde in kikkervisjes en vervolgens kikkers. Enorme transformaties van een klein eitje naar een rondspringende kikker. 

 

Hoe transformeren mensen? 

In het leven maken wijzelf ook enorme transformaties door. Ons fysieke lichaam veranderd bijvoorbeeld enorm. Bestudeer maar eens jouw eigen foto album. Hoe zag je eruit als baby, als kind, als tiener, als jongvolwassene, hoe zag je er vorig jaar uit en hoe zie je er nu uit? De fysieke transformatie ook gedurende 1 dag gaat zo geleidelijk dat we het zelf en onze naasten het amper door hebben, totdat je de foto’s erop naslaat. 

Ook innerlijk maken we ware transformaties door gedurende ons leven. Innerlijk groeien we door allerlei situaties met onze vaardigheden te transformeren. We leren met vallen en opstaan. Oefenend en met adviezen van anderen, vinden we onze eigen weg en lossen we bijvoorbeeld oncomfortabele situaties op.  

Veranderingen vinden we vaak eng. Vaak houden we onszelf tegen om te veranderen. We straffen onszelf af of verschuilen ons achter andermans mening om een verandering niet te accepteren. We houden ons in om te veranderen omdat we denken dat we het niet verdienen. Ongemerkt houden we onszelf vaak tegen terwijl we wel naar de verandering verlangen. Sta jezelf toe om te veranderen, te groeien en beter te worden. 

 

Wat is persoonlijke transformatie?

Het is een proces dat gericht is op het herstellen van de verbinding met je eigen unieke zelf zodat je leven een uiting wordt van wie je werkelijk bent.

In onze jeugd leren we vaak onbewust om ons aan te passen om zo te overleven.

    Dit doen we bijvoorbeeld door onzichtbaar te zijn: door stil te zijn, zitten we anderen niet in de weg en voelt aandacht krijgen onveilig.

    Een andere manier kan zijn dat we veel verantwoordelijkheid op onze schouders nemen. We mogen geen fouten maken, alles moet in 1 keer goed gaan en perfect zijn. Terwijl we leren door het te doen en fouten te maken.

    Ook pleasen komt veel voor. Hierbij durven we geen nee te zeggen en geven we ook niet aan wat we echt nodig hebben. Je doet gewoon wat je moet doen en stelt daarbij geen grenzen.

    Heel erg op de voorgrond treden kan ook een manier zijn om controle te hebben over een situatie. Op deze manier worden we letterlijk niet over het hoofd gezien en houden we de touwtjes in handen. 


Ook in ons volwassen leven passen we ons geregeld onbewust op verschillende manier aan, om zo te voldoen aan de verwachtingen van onze ouders, partner, kinderen, vrienden en collega’s.

Bij de persoonlijke transformatie hoort acceptatie van wie jij bent. Acceptatie van jouw emoties, gedachten, karakter, vaardigheden en ook de moed hebben om die echt te tonen aan de mensen om je heen. 

 

Wat is spirituele transformatie?

Spiritueel transformeren is het omarmen van een nieuwe fase in je leven. In deze nieuwe fase kun je de volgende transformaties gaan ervaren:

  • Er verschijnen andere mensen/dieren in jouw leven.
  • Je gaat anders naar mensen of situaties kijken.
  • Het leven voelt niet meer leeg, maar vol overvloed.
  • De verbinding met mensen om jou heen, die ook echt een bijdrage voor jou zijn, intensiveert en wordt liefdevoller.

 

Hoe voelt het als je in transformatie bent?

Tijdens een verandering kun je stress en weerstand ervaren. We zijn gewoontedieren en willen bijvoorbeeld graag weer terug naar een oude situatie. Rouwen om veranderingen hoort er dan ook echt bij: ontkenning, boosheid, nostalgie, angst en uiteindelijk commitment aan de nieuwe situatie.

Uiteindelijk ervaar je steeds meer innerlijke rust en vertrouwen. Je bepaalt steeds meer wat je binnen laat en wat niet. Je gaat jezelf steeds beter begrijpen en kunt met compassie naar jezelf kijken.

 

Hoe blijf ik in balans tijdens transformatie? 

Tijdens heling processen en grote veranderingen die je doormaakt is het belangrijk om voldoende rust te nemen en adempauzes in te lassen. We zijn geneigd om weg te rennen van oude pijn, ons zorgen te maken over de toekomst en ook de situatie waar we nu in zitten niet te accepteren. Acceptatie van de situatie die er is, zorgt ervoor dat je in het nu kunt zijn en ook vanuit daar leeft. Gebruik je zintuigen: kijk, ruik, voel, proef en hoor eens wat er nu gebeurt. Neem gedurende de dag eens geregeld een adempauze om te ervaren wat er nu is. 

 

Eigen ervaring.

Afgelopen jaren ben ik met een intensief heling proces bezig geweest. Veel dingen van lang of heel kort geleden heb ik onder de loep genomen, doorleefd en geheeld. Enorme blijvende veranderingen in mijn innerlijke en uiterlijke wereld zijn hiervan het gevolg.

Mijn leven nu voelt veel lichter en is mooier dan ooit tevoren. Ik ben m’n authentieke zelf geworden. Ik ervaar meer rust en ook veel meer plezier. Vele magische momenten volgen elkaar dagelijks op. Het leven is een wonder en een echt cadeau geworden.

 

Advies bij veranderingen.

Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk bij transformaties. Een veilige omgeving is natuurlijk een plus: een omgeving waarin je alles kunt delen en jezelf kunt zijn.

Ik heb zelf hele goede ervaringen met het ondersteunen van transformaties met edelstenen. Elke edelsteen heeft zijn eigen werking. Door een steen bij je te dragen of in jouw huis te leggen, kun je ervaren welke veranderingen er in jouw plaatsvinden. Edelstenen kun je uitkiezen op basis van hun werking of intuïtief een edelsteen uitkiezen die er voor jou uitspringt. Edelstenen hebben bij mij vele klachten en thema’s getransformeerd. Ik vind het enorm bijzonder dat een steen een blijvende verandering teweeg kan brengen. 

    

Regenboog. Foto van Gertie.