Be the change.

In het zonnetje met mijn laptop op schoot. Een goed begin van deze nieuwe blog. 

"Be the change" oftewel de verandering zijn. Hoe kun je letterlijk de verandering zijn? 

 

Twee inzichtkaarten trok ik ter inspiratie voor deze blog.

  • De eerste inzichtkaart gaat over vertrouwen om een bekende weg te verlaten. Ook ik heb diverse keren een voor mij bekende weg verlaten. Een andere weg heb ik bijvoorbeeld ingeslagen door te starten met een nieuwe baan of studie of door een verhuizing. Hierdoor ging ik een nieuwe woonplaats verkennen, ontmoette ik nieuwe mensen en kreeg ik geheel ander werk. Gelukkig heb ik er altijd op kunnen vertrouwen dat het voor mij de beste keuze was. Ook kon ik erop vertrouwen dat de bekende weg verlaten, mijn leven mooier zou maken. Vertrouwen van binnen gehad om verder te gaan in de juiste richting.
  • De tweede inzichtkaart gaat over cadeautjes geven en ontvangen. Diverse cadeautjes heb ik kunnen geven en ook kunnen ontvangen. Cadeaus kunnen letterlijke verjaardag cadeaus zijn of mooie gesprekken of bijvoorbeeld allerlei mogelijkheden tot groei. Belangrijk hierin is dat je de cadeaus die je aangereikt worden accepteert wanneer ze bij je passen. Pak nieuwe mogelijkheden aan en steek er tijd in. Breng je capaciteiten en ervaring in en doe hetgeen waar je verder in wilt gaan. Alles is een wisselwerking: wanneer je niet geeft, kun je ook niet ontvangen. 
Foto van Gertie.

Hoe ben ik de verandering??

 Deze vraag heb ik mezelf vaker gesteld. Het antwoord bevindt zich hieronder in allerlei voorbeelden.

  • De verandering ben ik, door authentiek te zijn. Authentiek zijn komt tot uiting in allerlei zaken, zoals kleding, keuzes, activiteiten, opleiding, gespreksonderwerpen en onderwerpen waarin ik me wil verdiepen.
  • Stilstaan bij wat ik echt belangrijk vind en dat ook echt in de praktijk te leven. En ook “Walk the way you talk”, oftewel ervoor zorgen dat mijn gedrag en woorden in overeenstemming zijn met elkaar.
  • Leven in het nu is voor mij ook van belang. Er echt zijn voor mezelf en ook voor de ander op dit moment. En dat betekent voor mij ook onthechten aan gesprekken of situaties die zich gisteren tot veel langer geleden hebben voorgedaan. Het geeft mij rust en voorkomt “herkauwen” van oude gebeurtenissen.
  • De verandering ben ik eveneens door mijn unieke vaardigheden in te zetten of eigen ervaringen delen. Echt luisteren naar een ander, de ander niet te hoeven veranderen en daarnaast uiten hoe ik ergens tegenaan kijk of hoe ik iets ervaar. Met een open houding mijn leven tegemoet gaan. Mijn unieke vaardigheden of kennis vergroot ik graag door bijvoorbeeld een opleiding te volgen.
  • Een andere belangrijke factor is dat ik een verandering in mijn eigen mindset heb aangebracht. Dit heb ik gedaan door geregeld te observeren wat ikzelf aan het denken was en oude overtuigingen/meningen van mezelf los te laten. Gedachtes zetten namelijk emoties en ook gedragingen in gang. Door je eigen gedachten ten positieve te veranderen, verander je zelf.
  • Leven vanuit mijn hart en dit benoem ik ook naar de mensen om mij heen. Leven vanuit mijn hart, betekent voor mij dat ik niet kies vanuit mijn hoofd, mijn gedachtes of vanuit angst. Gedurende de dag focus ik op mijn hart: ik luister naar hetgeen het mij ingeeft en dan voer ik deze acties ook uit. Het vraagt moed en wilskracht om jezelf te veranderen en op een andere manier te leven dan je ervoor gewend was te doen.
  • Geregeld reflectie momenten voor mezelf inlassen en acties hieraan koppelen. Tijdens reflectiemomenten kan ik mezelf allerlei vragen stellen. Hier volgen een aantal voorbeelden. Wat speelt er in mijn leven? Wat maakt mij gelukkig (welke mensen, taken, plekken, etc.)? Wat wil ik meemaken en leren? Wat is een gezonde levensstijl voor mij? Welke vaardigheden wil ik verder ontwikkelen en hoe ga ik dat aanpakken? Naast reflectie vind ik het ook belangrijk dat ik er een realistische actie aan koppel met een realistisch tijdspad om de actie te kunnen afronden.
  • Innerlijke zoektochten en ook gesprekken met gelijkgestemden over een veelheid van onderwerpen hebben mijn leven mooi gemaakt. Diverse gesprekken gevoerd over waar sta ik nu echt voor, wat vind ik nu echt belangrijk en vanuit daar stapsgewijs een eigen visie gecreëerd en neergezet. Een visie over hoe ik in het leven sta, een visie over hoe de wereld in verandering is en hoe ik daaraan een positieve bijdrage kan geven. Bouwen aan een verbeterde wereld doe je samen en niet alleen. Hoe ziet een verbeterde wereld er voor jou uit? Welke mogelijkheden heb jij om deze betere wereld te creëren? Waar vind je gelijkgestemden en bespreek je daar ook wat je wilt bereiken? Op welke manier en met welke middelen wil je deze betere wereld creëren? Mijn tip hierbij is wel om het zo klein en realistisch mogelijk te houden.


Foto van Gertie.